Traditioneel Maartensconcert met verassende optredens

Op vrijdagavond 1 november wordt het genieten bij het jaarlijkse Maartensconcert in de Gasthuiskapel!
Traditioneel begint de Maartensweek met dit concert dat muzikaal voor een ieder wel iets te bieden heeft. Dit jaar heeft het concert een Iers tintje. De muziekgroep Fiddle ’n drum brengt enkele Ierse songs ten gehore. Natuurlijk laten enkele leerlingen van de muziekschool Zaltbommel ook van zich horen. Zij organiseren immers het concert.
Muziekdocent Annick Verleye heeft haar leerlingen op de dwarsfluit diverse Sint-Maartensliedjes aangeleerd. Je zult versteld staan hoe mooi en zelfs tweestemmig dat gespeeld wordt!

Net als vorig jaar is ook koorschool Senta present. Dit geweldige koor uit de Bommelerwaard o.l.v. Sylvia van der Vinne, dat al meerdere prijzen heeft gewonnen, zal ons laten genieten van hun prachtige zangkwaliteiten.

Traditioneel wordt het concert afgesloten met een optreden van het koperkwintet Fohkes. Zij zullen o.a. delen uit Carmensuite en de Arlesienne-suite van Georges Bizet spelen. En natuurlijk spelen ze de Sint-Maartensfanfare, die speciaal werd gecomponeerd t.g.v. de de onthuling op 10 nov. 2018 van het beeld Van Sint-Maarten. Het concert is in de Gasthuiskapel en is vrij toegankelijk. Aanvang 20.00 uur

Lezing over de Maartenskerken van Bommel en Kerkdriel

Op 4 november is er een interessante lezing in de Gasthuiskapel van Zaltbommel over de gewelfschilderingen en de bouwsculptuur van de voormalige Sint-Martinuskerk van Kerkdriel, nu Hervormde kerk.
Ook wordt verteld over de bijzondere bladkapitelen van de Bommelse Maartenskerk. Bouwhistoricus Elizabeth den Hartog heeft onlangs een boek geschreven over de bijzondere bouwsculptuur.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de toren van deze hervormde kerk opgeblazen en verwoestte met zijn val een groot deel van het middenschip. Deze voormalige katholieke kerk van Kerkdriel had Sint-Maarten als schutspatroon. Om die reden was het koorgewelf beschilderd met taferelen uit het leven van deze heilige. Bij de sloop van de kerk werden zeldzame elementen van de bouwsculptuur gered en zorgvuldig bewaard. De gewelfschilderingen gingen verloren maar waren gelukkig in 1860 nagetekend door T.Hooiberg.
Bouwhistoricus E. den Hartog zal in haar lezing uitvoerig over de gewelfschilderingen vertellen. Zij zal ook aandacht besteden aan een andere studie van haar over de bladkapitelen van de Maartenskerk in Zaltbommel. Deze zijn zeer bijzonder. Het beloofd dus in de Maartensweek een boeiende avond te worden over twee Maartenskerken in de Bommelerwaard. Aanvang 19.30 uur. Toegang gratis.

Kleurplaat 2019

De kleurplaat voor 2019 is gekozen! Deze prachtige tekening is gemaakt door Anne Meijering. Wil jij hem ook inkleuren? Klik dan op de foto voor een grotere versie.

Indeling concertjes bekend!

Tijdens het Sint-Maartesfeest zullen er concertjes gegeven worden door verschillen artiesten. Hieronder vind je een schema waarin duidelijk staat welke artiest(en) spelen en hoe laat.
17.50-18.10 Orgelspel van Hugo Bakker
18.15-18.40 Concertje van Robin Lammertink en Laurens Krah
18.40-19.05 Concertje van Zwajé (en Bommel Brass)
19.05-19.30 Concertje Zaltbommels Kamerkoor
19.30-19.55 Concertje The Wieners
19.55-20.00 Doedelzak spel en afsluiting

The Wieners

Elk jaar zijn er na het vertrek van Sint Maarten kleine concertjes in de Sint Maartenskerk tijdens het feest op 11 november. Dit jaar zullen The Wieners optreden van 19.30 tot 20.00 uur! Afgelopen jaar speelden zij al voor een uitverkochte Poorterij een Everly Brothers-tribute. Wegens groot succes zullen zij dit herhalen op 31 januari 2020. 
Tijdens het Sint-Maartensfeest zullen de twee zangers van de band, Jaap Wijn en Rob Roemers, een tipje van de sluier oplichten van hun Everly’s-tribute. Wees er dus bij! 

Klassiek Duo Robin Lammertink & Laurens Krah

Zolang als ze elkaar al kennen spelen ze samen muziek; Laurens en Robin Leerden elkaar kennen in het jonge ensemble Emerald, waarin Laurens op de piano begeleidde en waar Robin in zong. Maar later begonnen ze hun eigen duo waarin ze alle hoeken van de muziek verkenden. Uiteindelijk spitsten ze zich toe op de Middeleeuwse Folk muziek waar omheen inmiddels een band gevormd is genaamd Imbue. Toch blijft het klassieke repertoire kriebelen.
Laurens was begonnen met klassiek pianoles waardoor hij een passie ontwikkelde voor romantische muziek. Robin studeert inmiddels aan het Utrechts Conservatorium en doet dit jaar haar eindexamen. Deze Sint Maarten kijken ze terug op hoe ze ooit samen de klassieke muziek ontdekten. De stukken die hen toen het meeste raakten, samen met een paar nieuwe ontdekkingen, zullen ze aanstaande 11 november voor u spelen. U kunt Purcell, Handel, Schubert, Debussy en Fauré voorbij horen komen.

Het feest 2019!

OPROEP: Neem iets mee voor de Voedselbank tijdens Sint Maarten!

Sint Maarten is het feest van Delen. Delen met anderen.

Delen is niet moeilijk, iedereen kan het.

Daarom houden we een inzameling voor de Voedselbank tijdens het feest van Sint Maarten.

Wat zou het mooi zijn wanneer iedereen iets meeneemt voor de Voedselbank.
–       koffie
–       thee
–       rijst
–       hagelslag
–       pasta soorten; macaroni/spaghetti/etc.

Op dit moment kan de Voedselbank het volgende heel goed gebruiken;

Vrijwilligers van de Voedselbank zijn in de Sint Maarten aanwezig om uw bijdrage in ontvangst te nemen.

Concertjes tijdens het feest!

Tijdens het feest zijn allerlei activiteiten te doen en te zien/horen. Hieronder vind je meer informatie: ​

Vanaf 18.15 vinden diverse concertjes plaats in de kerk zoals:

  • Orgel improvisatie
  • Diverse instrumentale groepen
  • Zang

Zien we je daar?