NIEUWS

Vredesconcert

Op zondagmiddag 6 november organiseert de Raad van kerken samen met Harmonie De Karel een bijzonder concert dat in het teken staat van Vrede in de Wereld. Meer dan ooit is er behoefte aan vrede. Met elkaar willen we daarbij stil staan tijdens dit vredesconcert in de R.K. Martinuskerk te Zaltbommel. Behalve Harmonie De Karel o.l.v. Alphons van Stenis zal ook het opleidingsorkest van De Karel present zijn en spelen zij een medley van Sint-Maartensliedjes. Op 11 november, de dag van Sint-Maarten, 1918 werd de Vrede van de 1e Wereldoorlog getekend. In veel landen van Europa (Frankrijk, België, Groot-Brittannië) wordt dit jaarlijks op 11 november groots herdacht. Het Zaltbommels Kamerkoor o.l.v. Irene Maessen neemt ook deel aan het concert en het koor zingt o.a. Finlandia en het Oekraïens volkslied. Voor dit concert zullen Oekraïense vluchtelingen worden uitgenodigd en zullen pastor Bertus Bus en dominee Marten Tel een korte overweging houden.

Locatie: Martinuskerk Oliestraat 26 Zaltbommel

Aanvang: 15.30 uur.  Toegang: Vrijwillige bijdrage voor hulp Oekraïense vluchtelingen

Maartensconcert

Op vrijdagavond 4 november wordt het genieten in de Gasthuiskapel. Dit jaar kunt u niet alleen luisteren naar het bekende kinderkoor Senta uit de Bommelerwaard o.l.v. dirigente Sylvia van der Vinne maar laten ook leerlingen van de muziekschool zich van hun beste muzikale kant horen. Zij spelen o.a. op de dwarsfluit een medley van Sint-Maartenliedjes. Het koperkwintet FOHKES maakt ook weer deel uit van het inmiddels traditionele Sint-Maartensconcert. Fohkes, is het fameuze koperkwintet van het Filharmonisch Orkest Den Bosch. Op het programma staan speciale  werken uit de baroktijd. Ook dit jaar laten zij een speciaal gemaakte compositie op het thema Sint-Maarten horen. Dit concert is een prachtig muzikaal hoogtepunt van de Sint-Maartensweek.

Locatie: Gasthuiskapel Zaltbommel

Aanvang: 19.30 uur. Entree: vrijwillige bijdrage

Pelgrims op weg langs Maartenskerken in West-Bommelerwaard

Zaterdag 29 oktober organiseert de Raad van Kerken in het teken van de Maartensweek voor de vijfde keer een pelgrimstocht door de Bommelerwaard. Deze keer gaat de tocht langs kerken in de West-Bommelerwaard: Zaltbommel, Gameren, Nieuwaal, Zuilichem en Brakel.

Verdere informatie over de pelgrimstocht

Wandelaars starten om 8.00 uur na een korte plechtigheid en wegzending door pastor Bertus Bus in de R.K. Sint-Martinuskerk van Zaltbommel, Oliestraat 26. Na bezoek aan de grote Maartenskerk gaat men richting Gameren en Brakel.

Fietsers kunnen ook deelnemen. Die starten tussen 13.00 uur en 13.30 uur en kunnen vanuit ieder dorp bij de kerk vertrekken en volgen de dijkroute.

Deelnemers ontvangen een pelgrimskaart en krijgen bij ieder bezoek aan een kerk een pelgrimsstempel. Tijdens de tocht kan men de kerken bewonderen en is er ruimte voor rust en bezinning. Wanneer men de stempels van de zes kerken op de pelgrimskaart heeft verzameld ontvangt men een mooi aandenken aan deze Sint-Maartenspelgrimstocht.

De zes kerken zijn: R.K. Martinuskerk Zaltbommel, Maartenskerk Zaltbommel en de kerken van Gameren, Nieuwaal, Zuilichem en Brakel. Men kan de pelgrimstocht het gehele jaar lopen/fietsen echter op deze dag zijn de deelnemende kerken geopend. De tocht van Zaltbommel naar Brakel is ongeveer 13,5 km. Om 16.00 uur dient men de tocht volbracht te hebben. Als de terugreis te lang is, kan men zich in Brakel of elders door familie of vrienden met de auto laten ophalen. Men kan ook met de Arriva-bus lijn 860 terug naar Zaltbommel gaan. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.  Deelnemers ontvangen bij aanvang: een fraaie brochure met route en de stempelkaart.