Het feest in Zaltbommel

Let op: Dit jaar loopt het feest anders dan gepland! Vanwege de coronamaatrdegelen zal het feest niet in de Kerk plaatsvinden, maar zal Sint Maarten wel op de markt staan om uit te delen!

Om 17.40 uur komt Sint-Maarten de Kerk binnen. Hij is vergezeld door 4 legionairs. Sint-Maarten gaat naar het podium met de zwervertjes en bedelaartjes. Hij trekt zijn zwaard en klieft de symbolische mantel doormidden. De helft valt op het podium waar de groep verklede kinderen zit. 

Op 11 november gaat de Sint-Maartenskerk om 16.30 uur open. Voor de ingang van de Kerk staan bedelaartjes die hopen op uw gulle gave. In de Kerk is muziek en zijn balletuitvoeringen. Aan lange tafels genieten (groot)ouders en kinderen van erwtensoep, pannenkoeken of andere lekkernijen. De opbrengsten komt ten goede aan de Hussein Foundation. Bij de stand van de Voedselbank kunt u meegebrachte etenswaren afgeven. Kinderen lopen rond met lampions in afwachting van de komst van Sint Maarten op zijn paard.

Na de manteldeling verlaat Sint-Maarten, om 17.50 uur, op zijn paard gezeten, met zijn 4 lansknechten door de noordelijke zij-ingang de Kerk. 

Daar staan de bedelaartjes en de zwervertjes klaar om Sint-Maarten naar de Markt te vergezellen. Honderden kinderen lopen elk jaar mee. De route van Sint-Maarten loopt elk jaar door de Kerkstraat, de Gasthuisstraat en eindigt op de Markt. Bij aankomst op de Markt delen Sint-Maarten en de burgemeester appels uit aan de kinderen. Daarna zwermen de kinderen uit over de binnenstad om bij de huizen hun Sint-Maartenliedjes te zingen en snoep in ontvangst te nemen.

Inzamelpunten

Op drie plaatsen in Zaltbommel zijn inzamelplaatsen waar de kinderen de helft van het door hun ingezamelde snoep kunnen afdragen voor de Voedselbank. Van 19.00 tot 20.00 uur kunnen de kinderen daar terecht. 

De inzamelpunten zijn:

·       Sint-Maartenskerk

·       de Waluwe (tent Waluwe)

·       de Spellewaard (wijkhuis Spellewaard)

Sint Maarten bezoekt, per bus, de inzamelpunten. Ook daar worden appels uitgedeeld. De bewoners van Woonzorgcentrum de Wielewaal worden bezocht, waar de kinderen en de muzikanten hun Sint-Maartenliedjes zingen. 

Bij de tent in de Waluwe en bij het wijkhuis Spellewaard kunnen de kinderen zich warmen bij de brandende vuurkorven. Ook zijn er verschillende activiteiten, zoals verhalenvertellers, muzikanten en kunnen ze spelletjes doen.