NieuwsSint MaartenHet Sint MaartensfeestHet Sint Maartensfeest in ZaltbommelKnutselhoekVrijwilligersFondsenwervingBestuurIn de media Stichting Sint-Maartensfeest Zaltbommel op Facebook

Viering van het Sint Maartensfeest in Zaltbommel

Hoe het allemaal begon

Al eeuwenlang trekken kinderen op 11 november met lampionnen langs de huizen van Zaltbommel. Zij bellen overal aan en zingen hun liedjes over Sint Maarten. Voor hun inspanningen worden zij beloond met snoepgoed of wat fruit. De bedoeling is dat zij hun snoep en fruit delen met kinderen die het minder goed hebben.

Vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw raakte de viering in het slop, maar in 1960 werd de Sint Maartensviering in Zaltbommel weer nieuw leven in geblazen. Ondanks de twijfel of het herintroduceren van de oude Sint Maartensviering wel aan zou slaan, werd het, na een voorzichtig begin, een doorslaggevend succes.

Sinds 1996 is in Zaltbommel de huidige Stichting Sint Maartensfeest actief en organiseert jaarlijks de Sint Maartensviering. Huisarts Paul van Dijk nam in dat jaar het initiatief om de verschillende activiteiten, die in het kader van Sint Maarten plaatsvonden, op elkaar af te stemmen.

In samenwerking met de toenmalige Stichting Zaltbommel Derde Wereld, het gemeentebestuur en de Stichting Zaltbommel werd het Sint Maarten Comité opgericht, de voorganger van de huidige Stichting Sint Maartensfeest.

Het Comité riep de jeugd op de helft van hun opgehaalde snoep af te staan aan een goed doel. Het Sint Maartensfeest is immers het feest van het samen delen. En dat is het nog steeds. Het gedeelde snoepgoed gaat tegenwoordig naar de Voedselbank Bommelerwaard.

Het Sint Maartensfeest

Op 11 november gaat de Sint Maartenskerk om 16.30 uur open. Voor de ingang van de Kerk staat een groep als bedelaartjes verklede kinderen in afwachting van uw gulle gave. In de Kerk zijn dan allerlei activiteiten gaande, zoals muziek en balletuitvoeringen. Aan lange feestelijk versierde tafels genieten (groot)ouders en kinderen van erwtensoep, pannenkoeken of andere lekkernijen. De opbrengsten van de verkoop komt ten goede aan de Hussein Foundation en de Wereldwinkel. Kinderen lopen rond met hun vaak zelfgemaakte lampions in afwachting van de komst van Sint Maarten op zijn paard.

Boven het podium, in het midden van de Kerk hangt een rood doek, dat de mantel van Sint Maarten verbeeldt. Er onder zitten en liggen de bedelaartjes en zwervertjes.

Om 17.40 uur komt Sint Maarten, gekleed in Romeinse militaire uitrusting en gezeten op zijn paard, door de noordelijke zijdeur de Kerk binnen. Hij is vergezeld door 4 legionairs. Direct na binnenkomst gaat Sint Maarten rechtstreeks naar het podium met de groep zwervertjes en bedelaartjes. Hij trekt zijn zwaard en klieft de symbolische mantel doormidden. De helft valt op het podium waar de groep verklede kinderen zit. De andere helft blijft hangen. Doordat de bedelaartjes en de zwervertjes op het podium zitten, kan iedereen in de Kerk getuige zijn van het hoogtepunt van de manteldeling.

In het verleden sneed Sint Maarten zijn mantel (symbolisch) doormidden. Door de overvolle Kerk ontging velen de handeling van het delen van de mantel. Nu met het hoge podium en het er boven hangende rode doek, is de handeling van delen voor iedereen goed te volgen. Na de manteldeling verlaat Sint Maarten,om 17.50 uur, op zijn paard gezeten, met zijn 4 lansknechten door de noordelijke zij-ingang de Kerk.

Daar staan de bedelaartjes en de zwervertjes klaar om Sint Maarten naar de Markt te vergezellen. Ook de groep muzikanten staat paraat om de stoet voor te gaan. Alle andere kinderen met hun brandende lampions, onder begeleiding van hun (groot)ouders, sluiten de stoet. Honderden kinderen lopen elk jaar mee. De route van Sint Maarten loopt elk jaar door de Kerkstraat, de Gasthuisstraat en eindigt op de Markt. Bij aankomst op de Markt delen Sint Maarten en de burgemeester appels uit aan de kinderen. Daarna zwermen de kinderen uit over de binnenstad om bij de huizen hun Sint Maartenliedjes te zingen en snoep in ontvangst te nemen.

Rondgang van de kinderen door de stad

De huizen waar de kinderen welkom zijn om hun liedjes te zingen zijn herkenbaar aan de brandende kaarsen of waxinelichtjes die in de vensterbanken staan en/of aan de brandende fakkels of vuurkorven voor het huis. Bij verschillende huizen staat de voordeur al open en bieden de bewoners de kinderen snoep en/of fruit aan.

Inzamelpunten

Op vier plaatsen in Zaltbommel zijn inzamelplaatsen waar de kinderen, na hun tocht langs de huizen, de helft van het door hun ingezamelde snoep kunnen afdragen voor de Voedselbank. Van 19.00 tot 20.00 uur kunnen de kinderen daar terecht.

De inzamelpunten zijn:

  • Sint Maartenskerk

  • de Waluwe (tent Heer Balderikstraat)

  • de Spellewaard (tent Esplanadepark)

Sint Maarten bezoekt, na het uitdelen van de appels op de Markt, per bus de inzamelpunten. Ook daar worden appels uitgedeeld. De bewoners van Woonzorgcentrum de Wielewaal worden bezocht, waar de kinderen en de muzikanten hun Sint Maartenliedjes zingen.

In de Waluwe en de Spellewaard staat een tent en kunnen de kinderen zich warmen bij de brandende vuurkorven. Ook zijn er verschillende activiteiten, zoals verhalenvertellers, muzikanten en kunnen ze spelletjes doen.

Zoeken
© 2019 Stichting Sint-Maartensfeest Zaltbommel