NieuwsSint MaartenKnutselhoekVrijwilligersOnze vrijwilligers Verhalenvertellers BuurtbewonersStagiairesFondsenwervingBestuurIn de media Stichting Sint-Maartensfeest Zaltbommel op Facebook

Verhalenvertellers 2017

De verhalenvertellers vertellen een verhaal over Sint Maarten, maar ook vaak een verhaal dat het thema delen of voor elkaar zorgen in zich heeft. Leerkrachten en groepsleiders kunnen zelf contact opnemen met de verhalenvertellers. Deze mensen hebben beperkt de tijd, dus hoe eerder de afspraken gemaakt worden, hoe meer kans dat ze nog een plekje in hun agenda vrij hebben!

Wilt u meer informatie over de vertellingen dan kunt u mailen met Marian Verstappen: m.verstappen@cpob.nl

> Lees hier het interview met Marika van Balken in Het Kontakt 2012

Peuters en Groep 1 en 2

 • Ilze Boereboom met leerlingen kunstklas Cambium. Ilze geeft dramales aan de kunstklas van de praktijkgerichte afdeling van het VMBO. De brugklasleerlingen van de kunstklas hebben samen met hun docente Ilze Boereboom een voorstelling gemaakt. Er wordt een verhaal verteld en Ilze speelt liedjes op de piano. De leerlingen spelen hier iets bij. Daarna wordt het herhaald waarbij de peuters / kleuters mee mogen doen als ze dat willen. Het is leuk dat de leerlingen zich op deze manier kunnen inzetten voor jonge kinderen. Zij zijn bovendien trots om zich te kunnen presenteren op hun oude basisschool. Ze gaan een dag op tournee. Geven en delen. Het is fijn als de voorstelling gegeven kan worden in het speellokaal van de kleuters en een piano is noodzakelijk.

 • Sandra Hogendoorn-Labohm. Sandra vertelt heel boeiend het verhaal van de mooiste vis van de zee met behulp van een vertelkastje. Het is naar een prentenboek van Marcus Pfister. Door de combinatie van het prentenboek, het vertellen en de grotere platen in het vertelkastje zal het verhaal, op deze manier verteld, de jonge kinderen erg aanspreken. Sandra is ook bekwaam in gebarentaal en verwerkt dit vaak in haar manier van vertellen. Na het voorlezen doet zij nog een activiteit met de kinderen die aansluit bij het verhaal. Alle kinderen krijgen een uitgeknipte “mooiste vis” op een rietje en gaan op “zee” muziek tussen de vissen doorlopen die aan touwtjes aan een doek hangen. Terwijl zij rond gaan krijgen ze glittersteentjes op hun vis geplakt.

Peuters en Groep 1,2 en 3

 • Henny Bellwinkel. Henny is bij velen bekend als leerkracht basisonderwijs, spel- en dramatherapeut en theatermaker. Zij speelt een zelfgemaakt verhaal uit. Het verhaal is geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het gaat over kabouters die hun lampionnen kwijt zijn geraakt....mee genomen door de wind. Jaa ....het is herfst en dan kan zoiets zo maar gebeuren!! Hoe moet dat nu....Sint Maarten vieren zonder lampion?? Zij brengt hele grote koffer mee waaruit de handpoppen stappen. Het is een "theater voorstelling " van ongeveer 40 minuten met liedjes en spel.

 • Onni en Antoinette Veltman. Dit jaar gaan Onni en Antoinette samen een verhaal vertellen, spelen en zingen. Het is bestemd voor peuters en de groepen 1 t/m 3. Wat het precies gaat worden is nog een verrassing, ze zijn hard aan het werk om het vorm te geven. Antoinette is oud leerkracht en kent de doelgroep bijzonder goed, evenals haar zus Onni.

Groep 1, 2 en 3

 • Margo Hermsen & Marika van Balken. Marika en Margo vertellen en spelen het verhaal Samen sterk naar een prentenboek van Dieter en Ingrid Schubert. Bever heeft een ongeluk gehad bij het bouwen van zijn burcht. Gewond wordt hij in het hol van Beer gelegd om op te knappen, ondertussen besluiten Egel en Beer om samen met de kinderen een nieuwe burcht te bouwen voor Bever. Er valt wat te versieren tijdens het verhaal daarom is het fijn als kinderen een zelfgemaakte slinger meenemen (o.i.d.).

Groep 3,4,5 en 6

 • Bard is schrijver van diverse kinderboeken zoals “Kleine Wolk” en “De wereld van Winne”. In 2015 heeft Bard t.b.v. het Sint Maartensfeest een ridderverhaal geschreven (kinderen + 8-10 jaar). Half november komt een nieuw boek van hem uit. Daarin staat een leuk kabouterverhaal met een boodschap wat goed in het thema van Sint Maarten past. Dit verhaal is heel geschikt voor kinderen + 6-7 jaar. Eigenlijk heeft Bard wel een verhaal voor alle groepen van de basisschool. In overleg met hem kan voor een verhaal gekozen worden dat goed bij de groep past.

Groep 4 en 5

 • Henk Smit. Henk prijkt al vele jaren op deze lijst en ook dit jaar is hij van de partij. Hij vertelt een verhaal waarin de boodschap van Sint Maarten verwerkt is. Hij heeft meerdere verhalen waaruit hij kan kiezen.

Groep 4, 5 en 6

 • Leny Merks. Leny vindt het ontzettend leuk om voor te lezen aan kinderen. Zij heeft dit al regelmatig gedaan op de school van haar kleinkinderen en ook thuis leest zij haar kleinkinderen graag voor. Ook toneelspelen schuwt zij niet en ze is dol op verkleden. Het door haar gekozen verhaal is een verhaal rondom het thema delen. Het thema rondom Sint Maarten.

Groep 6 en 7

 • Henk Hermsen. Deze echte Zaltbommelse Sint Maarten vertelt een verhaal over de stichting van de stad Rome, het Romeinse rijk en het Romeinse leger, dat een groot deel van Europa bezette. En natuurlijk over het leven van Martinus als Romeinse soldaat. De kinderen mogen de manteldeling na spelen in de klas.

Groep 6, 7 en 8

 • Saskia Cornelissen. De mantel van Sint Maarten staat symbool voor het delen. Delen van zorg is ook een vorm van delen. Tijd en aandacht geven aan een ander. De dag van de mantelzorg is op 10 november. De combinatie met Sint Maarten ligt voor de hand. Kunnen wij als scholen een kleine handreiking doen naar alle mensen, maar ook kinderen, die zorgen voor anderen en ze, al is het maar door een beetje aandacht, ondersteunen? We hebben daarom een nieuw element toegevoegd aan de lijst verhalenvertellers: verhalen over zorg delen. Een professional, namelijk Saskia, kan een les verzorgen. In een les, die de mantelzorgconsulent verzorgt, wordt interactief gesproken over zorgen voor een ander. Wat is het, zijn er kinderen in de klas die voor iemand zorgen en dus mantelzorgers zijn? Hoe kun je oog hebben voor een ander die veel voor iemand moet zorgen? Hoe zou je kunnen helpen? Misschien kunnen er kleine initiatieven daadwerkelijk uitgevoerd worden en mogelijk spontaan een vervolg krijgen. Saskia heeft ideeën te over hoe hier vorm aan gegeven zou kunnen worden. Er wordt in de les ook gebruik gemaakt van beeldmateriaal waar een stukje te zien in van een theaterstuk gemaakt door jonge mantelzorgers. Het zou prachtig zijn als er op elke school 1 groep is die het delen vanuit deze hoek wil belichten.

Groep 7 en 8

 • Dick Hollander. Het verhaal dat Dick Hollander vertelt is het levensverhaal van Sint Maarten gerelateerd aan de vluchtelingen van nu en zijn liefde voor Sint Barbara – de Heilige van Hurwenen. Elementen als vertrouwen, moed, soberheid (delen) en bescheidenheid spelen daarin een belangrijke rol. Dick Hollander plaatst zijn verhaal tegen de achtergrond van de schrijnende armoede in de wereld en de vluchtelingencrisis (Sint Maarten was meermalen vluchteling). Hij besluit zijn vertelling met een happy end en wel het huwelijk tussen de naamgever van de kerk in Zaltbommel en Sint Barbara, de beschermheilige van Hurwenen. Dick veronderstelt de aanwezigheid van elementaire kennis van het christendom, in die zin dat het kerst-, lijdens- en paasverhaal de leerlingen enigszins vertrouwd is." Voor de vertelling is het belangrijk dat de groep niet te groot is, 1 klas (groep) tegelijk.

Zoeken
© 2019 Stichting Sint-Maartensfeest Zaltbommel