NieuwsProgramma 2016Sint MaartenKnutselhoekVrijwilligersOnze vrijwilligers Verhalenvertellers BuurtbewonersStagiairesFondsenwervingBestuurIn de media Stichting Sint-Maartensfeest Zaltbommel op Facebook

Verhalenvertellers 2016

De verhalenvertellers vertellen een verhaal over Sint Maarten, maar ook vaak een verhaal dat het thema delen of voor elkaar zorgen in zich heeft. Leerkrachten en groepsleiders kunnen zelf contact opnemen met de verhalenvertellers. Deze mensen hebben beperkt de tijd, dus hoe eerder de afspraken gemaakt worden, hoe meer kans dat ze nog een plekje in hun agenda vrij hebben!

Wilt u meer informatie over de vertellingen dan kunt u mij mailen: m.verstappen@cpob.nl

> Lees hier het interview met Marika van Balken in Het Kontakt 2012

Peuters en Groep 1 en 2

  • Ilze Boereboom met leerlingen kunstklas Cambium. Ilze geeft dramales aan de kunstklas van de praktijkgerichte afdeling van het VMBO. 19 Brugklasleerlingen hebben een kleutervoorstelling gemaakt. Het is een mini-musical van ongeveer 15 minuten, waarbij in 10 liedjes verschillende kabouters worden voorgesteld. Het is leuk dat de leerlingen zich op deze manier kunnen inzetten voor kleuters. Zij zijn bovendien trots om zich te kunnen presenteren op hun oude basisschool. Geven en delen. Het is fijn als de voorstelling gegeven kan worden in het speellokaal van de kleuters.

Peuters en Groep 1, 2 en 3

  • Sandra Hogendoorn-Labohm. Sandra vertelt heel boeiend het verhaal van de mooiste vis van de zee met behulp van een vertelkastje. Het is naar een prentenboek van Marcus Pfister. Door de combinatie van het prentenboek, het vertellen en de grotere platen in het vertelkastje zal het verhaal, op deze manier verteld, de jonge kinderen erg aanspreken. Sandra is ook bekwaam in gebarentaal en verwerkt dit vaak in haar manier van vertellen.

Groep 1 en 2

  • Onni Veltman. Onni is de zus van Antoinette Veltman (een oud collega OBS) en zij heeft Antoinette vorig jaar geholpen bij het vertellen. Het is haar zo goed bevallen dat ze het ook dit jaar graag wil doen. Onni gaat het verhaal van prinsesje Pom Ti Dom vertellen. Het is geschreven door Kim van Kooten en Noëlle Smit. Er was eens een prinsesje en haar naam was Pom Ti Dom (ze heette stiekem Mieke, maar die naam die vond ze stom). Ze had oranje haren en een paardje met een bles, daar kon ze goed op rijden want ze was al bijna zes. Zo begint dit prentenboek over het verwende prinsesje Pom Ti Dom.

  • Isabel Versteeg. Isabel is schrijfster van o.a. het kinderboek "Koe en haas". Zij heeft ook een voorleesboek geschreven voor kleuters, "Staart in de knoop", waaruit zij een aantal verhalen voor kan lezen die op het thema Sint Maarten betrekking hebben. Het boekje gaat over een omvangrijke muizenfamilie en Isabel brengt haar verzameling muizen mee. Daaromheen vertelt zij e.e.a. en mogelijk kunnen kinderen ook iets doen. Veel om te horen en te zien.

Groep 1, 2 en 3

  • Margo Hermsen & Marika van Balken. Marika en Margo vertellen en spelen het verhaal van Frederick de muis naar een prentenboek van Leo Lionni. Terwijl alle muizen hard bezig zijn een wintervoorraad aan te leggen, verzamelt Frederick zonnestralen, kleuren en woorden. Het lijkt alsof hij niets doet. Als in de winter de voorraad voedsel geslonken is, blijkt dat Frederick veel heeft om te delen.

Groep 4 en 5

  • Marianne Schermij. Marianne is betrokken bij verschillende toneelactiviteiten in Zaltbommel. Zij vindt het erg leuk om een verhaal voor te komen lezen rondom het thema delen. Haar toneelspel talent brengt zij natuurlijk mee maar het verhaal zal zij, namens de schrijver van het verhaal, voorlezen.

Groep 4, 5 en 6

  • Leny Merks. Leny vindt het ontzettend leuk om voor te lezen aan kinderen. Zij heeft dit al regelmatig gedaan op de school van haar kleinkinderen en ook thuis leest zij haar kleinkinderen graag voor. Het door haar gekozen verhaal is een verhaal rondom het thema delen. Het thema rondom Sint Maarten.

Groep 6 en 7

  • Henk Hermsen. Deze echte Zaltbommelse Sint Maarten vertelt een verhaal over de stichting van de stad Rome, het Romeinse rijk en het Romeinse leger, dat een groot deel van Europa bezette. En natuurlijk over het leven van Martinus als Romeinse soldaat. De kinderen mogen de manteldeling na spelen in de klas.

Groep 6, 7 en 8

  • Saskia Cornelissen. De mantel van Sint Maarten staat symbool voor het delen. Delen van zorg is ook een vorm van delen. Tijd en aandacht geven aan een ander. De dag van de mantelzorg is op 10 november. De combinatie met Sint Maarten ligt voor de hand. Kunnen wij als scholen een kleine handreiking doen naar alle mensen, maar ook kinderen, die zorgen voor anderen en ze, al is het maar door een beetje aandacht, ondersteunen? We hebben daarom een nieuw element toegevoegd aan de lijst verhalenvertellers: verhalen over zorg delen. Een professional, namelijk Saskia, kan een les verzorgen. In een les, die de mantelzorgconsulent verzorgt, wordt interactief gesproken over zorgen voor een ander. Wat is het, zijn er kinderen in de klas die voor iemand zorgen en dus mantelzorgers zijn? Hoe kun je oog hebben voor een ander die veel voor iemand moet zorgen? Hoe zou je kunnen helpen? Misschien kunnen er kleine initiatieven daadwerkelijk uitgevoerd worden en mogelijk spontaan een vervolg krijgen. Saskia heeft ideeën te over hoe hier vorm aan gegeven zou kunnen worden. Er wordt in de les ook gebruik gemaakt van beeldmateriaal waar een stukje te zien in van een theaterstuk gemaakt door jonge mantelzorgers. Het zou prachtig zijn als er op elke school 1 groep is die het delen vanuit deze hoek wil belichten.

Groep 7 en 8

  • Dick Hollander. Het verhaal dat Dick vertelt is het levensverhaal van Sint Maarten gerelateerd aan de vluchtelingen van nu en zijn liefde voor Sint Barbara – de heilige van Hurwenen. Elementen als vertrouwen, moed, soberheid (delen) en bescheidenheid spelen daarin een belangrijke rol.

Zoeken
© 2017 Stichting Sint-Maartensfeest Zaltbommel